Jan Lindblad, 49 år

Jan, 49, är civilingenjör i datateknik, entreprenör och har alltid gillat fysik. Han bor i Järfälla tillsammans med familj och katter.

Vad är det första du skulle vilja ändra på i EU?

Det finns naturligtvis mycket att ändra på i EU, inte minst vill jag se mer av den svenska öppenheten. Mögel och troll trivs inte i solljus. Men främst vill jag se på EU som platsen där vi kan göra och förändra saker tillsammans. Visst kan ”lilla Sverige” göra skillnad på egen hand, och gör också det ibland, men varje förändring vi kan få igenom EU får 50 gånger större effekt. Det finns också många frågor som helt enkelt inte kan lösas utan EU. Ska vi få ordning på tågen till Europa behöver EU vara med. Samma sak med en effektiv koldioxidskatt. Polen och Tjeckien kommer förmodligen inte att kunna fasa ut kolkraften särskilt snabbt om inte EU hjälper till. Det är också på EU-nivå man behöver arbeta om man vill undvika fler sk ”frihandelsavtal”, som på senare år inte varit till hjälp för varken frihet eller handel. Ska jag nämna nätneutralitet, biodiversitet, patent, …?

Varför är du med i partiet Vändpunkt?

Som många redan vet, och de flesta åtminstone anar, arbetar inget av riksdagspartierna enligt någon plan som har någon chans att hålla jordens ekosystem igång så att de kan ge de flesta nu levande människor ett rimligt liv, eller ens överleva. Hur en värld av krympande resurser och krig ser ut har visats många gånger i Hollywoods dystopiska framtidsfilmer. Vi är på väg mot en ofrivillig omställning som är extremt dyr i pengar och lidande, hur man än ser på saken. Ju tidigare vi tar tag i frågan desto större utrymme för att styra och undvika kostnader och tråkigheter. Inget av dagens riksdagspartier tar frågan på tillräckligt allvar.
När Partiet Vändpunkt publicerade sitt manifest på DN Debatt kände jag för första och hittills enda gången att här är ett parti som jag skulle kunna vara med i. Det är naturligtvis mycket i partiets program som ännu inte är klart, så kanske blir det inte som jag tänkt mig. Men ett oskrivet blad är också en tillgång. Det ger uppenbara möjligheter att fylla i och forma. För alla som engagerar sig finns det en verklig möjlighet att göra skillnad, och kanske få en eller annan önskan uppfylld.

Video