Dags att nominera och kandidera till EU-listan!

Vill du verka för systemförändring på EU-nivå? Vet du någon med bred kompetens i miljö- och rättvisefrågor? Eller vill du se till att vi som radikalt alternativ kan genomföra EU-valet? Då är det dags att nominera din kandidat, eller själv kandidera!

Som du säkert vet, samarbetar Partiet Vändpunkt och Feministiskt Initiativ i EU-valet 2024. Vi är partier som delar en längtan efter ett annat samhälle och går samman med ett gemensamt valmanifest och en gemensam lista till EU-valet 2024. Vi ser en möjlighet att komplettera varandra och främja samarbete framför konkurrens. Vi är glada att meddela att vår gemensamma valberedning nu öppnar för kandidaturer och nomineringar! Du kan både själv kandidera till EU-listan och nominera någon annan. Det enda kravet är att du vid valkongressen i februari är medlem i något av partierna och håller med om respektive värdegrund. Det är också viktigt att du är ideologiskt förankrad i ett solidariskt rättvisetänk. Erfarenhet av politiskt arbete är meriterande. Kandidaters tid och förmåga att ta ett potentiellt EU-uppdrag vägs också in. Samtidigt är det bättre att kandidera eller nominera en gång för mycket än en gång för lite! Valberedningens jobb är just att sålla bland nomineringar och sätta ihop ett bra förslag. Alla har saker att bidra med till listan och valrörelsen, så om du känner dig sugen – tveka inte! Deadline för nomineringar är 7 januari.

Såhär gör du för att själv kandidera eller nominera någon annan: 

  1. Kontakta personen du vill nominera. Se till att den vill ställa upp. Ta reda på kontaktuppgifter.
  2. Fyll i valberedningens formulär, som du hittar här. Om du inte kan fylla i formuläret, går det bra att maila valberedning@partietvandpunkt.se eller valberedning@feministisktinitiativ.se med din nominering/kandidatur.
  3. Observera att detta bara gäller kandidaturer och nomineringar till EU-listan! Val till de organisatoriska förtroendeuppdragen (som styrelse, valberedning, revisorer, o.s.v.) sker vid respektive partis kongress och bereds internt.
  4. Vi i valberedningen kommer att kontakta dig eller den du nominerar i början av januari för att ställa lite frågor. Det gör vi för att listan ska bli så bra som möjligt för partierna som helhet och för alla som står på den. 
  5. I slutet av januari lägger vi fram vårt förslag på EU-lista. Vi röstar om det förslaget under den gemensamma valkonferensen 17-18 februari. Om ditt namn inte står på listan, men du ändå vill ställa upp, går det att kandidera ändå!
  6. Är du det minsta sugen på att ställa upp, eller vet du någon du tror skulle passa? Kandidera och nominera redan idag!

Du kan alltid kontakta valberedningen om du har några frågor eller funderingar.

Här hittar du Partiet Vändpunkts värdegrund: http://partietvandpunkt.se/wp-content/uploads/2021/02/Vardegrund.pdf

Här hittar du Feministiskt Initiativs plattform: https://feministisktinitiativ.se/om/plattform/ 

Vi hörs!

Den gemensamma valberedningen för Feministiskt Initiativ och Partiet Vändpunkt,

Ellie Cijvat, Kai Bergendal, Anne von Heideman, Saašha Metsärantala, Renn Henningsson, Alexandra Lundholm, Jaime Gomez