Vår medlem Karin skriver om skogen

Karin Solum på kalhygge

Vår medlem Karin Solum skriver idag om behovet av skog i Söderhamns-Kuriren. Tack för det Karin! Tillsammans ställer vi om.

***

”Min” skog – borta!

Skog har inget värde förrän det är avverkat, hörde jag någon påstå. Men den verkliga vinsten av en skog, eller alla skogar i världen, är de som lever. De bidrar i allra högsta grad till vårt liv på jorden. Skogen binder koldioxid, renar luften och våra vattendrag, håller reda på virusarna och är hem åt åtskilliga djurarter och växter. Allt hänger ihop: klimatet och den biologiska mångfalden. Dessutom bidrar skogen till att människorna mår bra, sänker stressnivån. Att få vandra ut i skogen, få andas in frisk och ren luft, känna doften av träd och mark, uppleva tystnaden och släppa loss tankarna och känslorna, det mår vi människor bra av. Vem vet vad som egentligen döljer sig i skogen!

Min far, då han var 97 år, sa: ”Jag är ju nästan hundra år.” Ja, hans liv var nog snart slut. ”Men du, pappa, när du inte lever längre, så kommer jag att fortsätta att tala med dig. Men hur vet jag att du hör mig?” Han plirade på mig, log och svarade: ”Jag kommer att titta fram bakom någon tall!” Ja, så där är han, och kanske många fler själar. Vem vet. Men det är skönt att inbilla sig, eller veta, att han och många fler nära och kära finns kvar… i skogen. Bevisa motsatsen den som kan. Vid ett besök i Guinea fann min man och jag en mycket tjusig kruka i skogen där. Stolta tog vi med den och visade upp den för några bybor. De utbrast bestört: ”Men det bor en ande i den krukan! Den kan ni inte ta!” Vördsamt bar vi tillbaka den till fyndplatsen i urskogen. Skogen betyder så mycket för alla jorden runt.

Att kalhugga skogar tar död på fåglar, många rödlistade, insekter och andra djur. Deras hem är borta. Så tyst och öde det var här uppe på kalhygget! Och svamparna kommer jag inte att finna. Vi ska inte skylla på andra länder. Sveriges skogar, liksom Amazonas regnskog i Brasilien försvinner i rasande fart. Amazonas, detta väldiga skogsområde, är mycket snart framme vid sin tipping-point, det vill säga den nivå där det inte finns något vi människor kan göra för att rädda skogen. Den förvandlas, av egen kraft, till en torr savann, med väldiga negativa påföljder för världens klimat. Detta hävdar forskarna, så detta vet vi!

Jag blir förtvivlad över att inte kunskapen, klokheten, förnuftet får regera, utan att den ekonomiska vinsten alltid får gå före. Så: bye, bye!!!

Karin Solum
Medlem i Partiet Vändpunkt