”Stoppa coronadöden i äldrevården”

Debattartikel publicerad i Syre 14:e april 2020.

* * *

Det som händer runt om i landet är förskräckligt. Våra äldre drabbas av coronaviruset som sprids på ålderdomshemmen med rekordfart. 159 har redan dött bara på äldreboenden i Stockholm.

Det tragiska är att det visat sig att personalen för smittan vidare. Folkhälsomyndigheten (FHM) har underskattat smittorisken. Anders Tegnell uttalade sig 8/4 om att många av dem som smittats kan vara asymptomatiska, det vill säga helt utan symptom. Att, trots den kunskapen, fortsätta låta icke-testad symptomfri, men potentiellt smittspridande personal utan fullgod skyddsutrustning ta hand om våra allra äldsta och sköraste är ingenting annat än oansvarigt.

FHM har uppmanat personal med symptom att stanna hemma, men inte tagit hänsyn till att personal utan symptom i många fall bär viruset vidare till de sköra äldre. Våra gamla får inte besök av sina nära och kära på grund av smittorisk, men personalen som tar hand om dem kan innebära en livsfara!

Omvårdnadspersonalen får inte skydda de äldre genom att använda munskydd och visir i daglig vård, enligt Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer. Detta gäller både på ålderdomshem och i hemtjänst. De gamla är inte skyddade.

I hemtjänsten kan våra äldre få besök av upp till 15 olika personer varje vecka, personal som inte bär skyddsutrustning. Detta skapar stor oro hos äldre och deras anhöriga. De har all anledning att vara oroliga. Både äldreboenden och hemtjänst kan bli dödsfällor.

För att få bukt med coronasmittan bland våra äldre, borde det vara en självklarhet att all vårdpersonal måste testas regelbundet!

Vi kräver

• att regeringen stoppar coronadöden på äldreboenden och i hemtjänst nu!

• att all personal betraktas som potentiella smittbärare och ska använda skyddsutrustning inklusive munskydd, och ska bära dem också när de besöker friska äldre

• att all personal på äldreboenden och i hemtjänst testas regelbundet.

Maini Sorri Hongslo • Gunnar Brundin • Anne von Heideman • Celina Tjerneld Hongslo – Partiet Vändpunkt Region Uppsala • Mats Willers • Ylva Wahlström Ödmann • Christopher Ödmann – Partiet Vändpunkt Stockholm

En reaktion på ””Stoppa coronadöden i äldrevården”

  1. Girigheten är den viktigaste orsaken. Stopp för att använda skattepengar för vinstdriven verksamhet i äldrevård – och skola mm.

Kommentarer är stängda.